35

Un nou studiu identifica cat timp este inainte ca moartea sa aiba loc. Iata de ce conteaza asta – I

Renuntarea la organele unei persoane dragi in timp ce respiratia lor finala persista in aer ramane una dintre cele mai emotionale decizii pe care ar trebui sa le ia orice persoana.

Descoperirile unui nou studiu asupra procesului de moarte ar putea sa nu faca apelul mai putin dureros, dar ar putea ajuta unii dintre noi sa doarma putin mai usor noaptea, stimuland in acelasi timp increderea cu medicii care ne supravegheaza momentele finale.

Lucrand indeaproape cu Programul canadian de cercetare a donatiilor si transplanturilor, medicii de la Spitalul pentru copii din estul Ontario au masurat activitatea cardiaca si tensiunea arteriala la sute de unitati de terapie intensiva din Canada, Cehia si Olanda.

Scopul lor a fost sa identifice cazurile inimii unei persoane bolnave spontan – daca pe scurt – reluandu-si bifarea dupa ceea ce se presupune ca este ultimul contact.

In cea mai mare parte a istoriei, moartea a fost sinonima cu stop cardiac. Diferenta dintre o fiinta vie si un corp destinat mortii s-a redus la putin mai mult decat abilitatea de a gasi un puls.

Astazi stim mai bine . Amestecul de trasaturi pe care il asociem cu un om infloritor – de la activitatea creierului pana la simpla metabolizare a unei celule – fiecare se opreste in timpul sau.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply