87

Lumea văzută prin ochii copiilor: 100cameras

Știți fotografiile alea cu copii din diverse colțuri ale lumii, cu jucăriile lor sau locul în care dorm, tot felul de ipostaze emoționante și uneori lacrimogene. Întotdeauna mi se rupe sufletul cînd văd imagini din Africa sau Asia cu copii pentru care un animal de pluș jegos e obiectul cel mai de suflet. Azi am dat întîmplător de ceva mult mai optimist. 100cameras e un proiectul unei organizații non-profit care are în vizor copiii dezavantajați din diverse colțuri ale lumii. Ei sînt învățați cum să folosească aparatul foto, apoi au libertatea de a face ce fotografii vor ei, iar în final ele sînt vîndute și profitul din vînzări se întoarce înapoi către ei/comunitatea lor. Proiectul a început în 2008 în Sudan, apoi a continuat cu India, Cuba și SUA.

În timp ce scriam despre proiectul ăsta, mi-am amintit de un altul, oarecum similar, la fel de emoționant sau poate chiar și mai, derulat acum cîțiva ani chiar la noi în România de Cosmin Bumbuț, la penitenciarul pentru femei din Tîrgșor. Sînt multe, multe fotografii frumoase, realiste, dureroase chiar, merită văzute.

Din punctul meu de vedere, aceste 395 de fotografii pot sa stea oricind, fara nici un fel de jena, pe peretele oricarei galerii. Sint mult mai bune decit imaginile multor fotografi inchipuiti: sint sincere, inocente si proaspete. Nu-s lovite de rutina, de tehnicitate si nu se vede in ele placerea comuna de trigger-happy data de unealta de fotografiat. C.B.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply