25

Îmi promit să opresc acest obicei

Recent am avut o situație dificilă cu un prieten apropiat. Am avut un dezacord și comunicarea noastră despre această problemă era slabă, de fapt, era inexistentă. Știam unde era povestea, dar nu știam cum e prietenul meu. Nu mi-am dat seama de ce această persoană pe care o consideram a fi o confidență apropiată, acționa în acest fel.

Din frustrare și disperare, am început să-mi scriu propriile povestiri. Ne luptăm din cauza stresului? Din cauza a ceva ce am făcut? Sau ceva complet diferit?

Mi-am răsturnat mintea și am creat povestiri pentru a răspunde la fiecare întrebare pe care am avut-o. Am fost dependent de „de ce” și m-am lăsat să mă strecor într-un abis fără sfârșit al întrebărilor și să-mi formuleze propriile răspunsuri, pur și simplu pentru a-mi satisface propria minte și, sperăm, pentru a face față situației. Am simțit că, dacă aș putea găsi o poveste suficient de bună, aș rezolva puzzle-ul și mă voi simți mai bine în legătură cu situația.

Nu m-am simtit mai bine. În cele din urmă m-a lovit faptul că am ținut acest obicei de a spune povești în acest fel pentru o lungă perioadă de timp.

Indiferent cât de inteligenți sau intuitivi suntem, adevărul este că nu vom ști niciodată pe deplin sau nu înțelegem cum ar fi să fim altcineva. Nu putem ști ce trece prin mintea altcuiva sau prin circumstanțele de viață pe care le-au trăit. Este imposibil să știm ce face oamenii așa cum sunt ei. Și, oricum, nu este treaba noastră sau afacerea noastră să încercăm.

Adevărul este că scrierea de povești despre alte persoane este o pierdere de timp și de energie. Și ne îndepărtează de propriile noastre capacități de a ne asuma responsabilitatea pentru noi și pentru acțiunile noastre.

În situația cu prietenul meu de sus, mai degrabă decât să scriu povesti, aș fi putut pune mai multe întrebări. Sau, aș fi putut lăsa situația să meargă și i-ar fi permis spațiu pentru gândire.

Modul în care ne putem relua puterea este să înțelegem pe deplin modul în care ne dorim să ne prezentăm în orice situație sau circumstanță și să eliberăm necesitatea de a cunoaște acel „de ce” pentru oricine altcineva.

Putem să începem să punem întrebări atunci când este cazul și să ajungem să acceptăm că uneori nu putem ști totul. Ne putem aminti că nu putem controla niciodată alți oameni și rezultatele la circumstanțele vieții, dar putem controla răspunsurile și reacțiile noastre față de ele. Și putem găsi pacea, știind că uneori este suficient.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply