126

Cum functioneaza aspiratoarele

In general, chiar si atunci cand iti cureti foarte bine casa, tot mai ramane murdarie in unele colturi. Acest lucru se datoreaza faptului ca cea mai mare parte a prafului si murdariei din casa ta se compun din particule prea mici pentru a fi observate. Din fericire, majoritatea dintre noi putem trai fara sa stim acest adevar despre casele noastre, iar sa dam cu aspiratorul la suprafata ne multumeste ca am facut curatenie.

Casele din secolul XXI sunt prevazute cu o multime de aparate si gadgeturi, dar aspiratoarele sunt unele dintre electrocasnice fara de care nu putem trai. Stim cu totii ca aspiratoarele aspira murdaria- dar cum exact functioneaza?

Cum functioneaza aspiratoarele

Termenul de “aspirator” dezvaluie destul de multe despre modul in care functioneaza, in linii mari, un aspirator: aspiratoarele functioneaza prin procesul de aspiratie.

In general, pentru ca un aspirator sa functioneze eficient, trebuie sa mentina fluxul de aer puternic tot timpul. Daca punga este plina sau filtrele sale sunt infundate, fluxul de aer va fi dramatic redus si nu va ridica praful. Aceasta este o problema care afecteaza aproape orice tip de aspirator-chiar si cele fara sac, ciclonice, care sunt acum atat de populare.

Aspiratoarele cu saci

Inventate in 1901 de un inginer britanic, primele aspiratoare profesionale cu sac electrice au fost niste masinarii de aspirare simple, cu perii si cap de aspiratie in fata, un motor in mijloc si o geanta in spate. Atunci cand le porniti, motorul incepe sa actioneze, aspirand aer si murdaria si suflandu-le in punga.

La aceste modele de aspiratoare vechi, in loc de gura exista un motor electric puternic atasat unui ventilator care suge de aer. In loc de hartie si pieptene, exista o punga de murdarie ( uneori o punga de hartie de unica folosinta in interiorul unei pungi de tesatura), care capteaza praful aspirat. In general, punga nu este complet etansa, asa cum ai tinde sa crezi. Aerul poate trece de ea, deci actioneaza efectiv ca un filtru. Este aspirat inapoi in punga, lasand murdaria in interiorul acesteia.

Cum functioneaza un aspirator fara sac?

Cele mai multe aspiratoare moderne au renuntat la acesti saci si folosesc in loc niste cutii de plastic usor de golit. Asta inseamna ca ele trebuie sa foloseasca filtre pentru a separa praful de aer ( aspect care in general era gestionat de sacul din modelele mai vechi de aspiratoare). Fluxul de aer este in general linear, de la furtunul din fata pana la grila din spate.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply