175

Cati scriitori catalani cunoasteti?

Pentru că Zafón e singurul de care știam eu cînd am aterizat în Barcelona și presupun că deja e suficient de cunoscut, încît nu mai are nevoie de recomandări. Așadar, 10 scriitori catalani, de ieri și de azi, mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar, foarte important, toți traduși în română.

Cred, și sper să am dreptate, că Mercè Rodoreda (1908-1983) e cea mai faimoasă dintre scriitorii catalani. Eu am mai pomenit de cîteva ori despre ea, i-am citit două dintre romane, La mort i la primavera și La plaça del diamant (în engleză, voi să nu faceți așa, citiți-o în română sau spaniolă). În română au apărut Oglinda spartă și Piața Diamantului, pe care Marquez l-a considerat cel mai frumos roman publicat în Spania după războiul civil. Piața Diamantului există în realitate în Barcelona, e aici la noi în cartier, am asistat odată la o oră de literatură despre romanul lui Rodoreda, pe care proful o ținea fix acolo în piață. Foarte cool.

Probabil al doilea cel mai cunoscut (sau poate primul? nu știu) e Josep Pla (1897-1981). Știu că e tradus și în română (Noapte de primăvară, Strada îngustă), eu n-am citit nimic de el încă, dar mi-ar plăcea, chiar și numai așa, să văd ce și cum. Pla a fost un tip foarte prolific, a fost și jurnalist, a scris despre călătorii, politică, antropologie, romane, biografii.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply