70

Caini destepti in functie de rasa

Se pare ca exista o combinatie de factori la locul de munca in aceste experimente. Este semnificativ faptul ca rasa cea mai frecvent utilizata in studiile de acest tip este un border collie, care este crescut in mod intentionat pentru a participa la comenzi sonore si este foarte motivat sa indeplineasca sarcini si sa multumeasca conducatorul. Terrierii din Yorkshire se bucura, de asemenea, de stimulare mentala si fizica.

Testele similare au fost efectuate de alte grupuri de cercetare, de obicei folosind border collies. In 2004, un caine numit Rico a cunoscut numele a 200 de obiecte diferite, iar in 2011 Chaser a invatat 1.022 de obiecte unice.

Alte rase pot fi pur si simplu mai putin interesate sa se joace cu sau sa aduca jucarii. De exemplu, cainii de vedere, cum ar fi salucii si ogarii, sunt crescuti in principal pentru vanatoare sau curse, deci sunt, in general, mai dificil de antrenat. Este posibil ca acestia sa nu arate deloc interes pentru jucarii, precum si sa fie mult mai putin motivati sa-i faca pe plac manipulatorului.

Ambii caini experimentali din acest studiu au fost instruiti intens, prin joc si interactiune sociala, pentru a fi atenti la numele si caracteristicile jucariilor. Acest lucru i-ar putea face sa fie mai predispusi sa observe diferentele dintre jucariile noi si familiare si sa asiste la reperul verbal asociat cu acestea.

Desi antrenamentul lor nu a fost formal, a fost totusi un antrenament de consolidare pozitiv, o metoda puternica de predare a animalelor si oamenilor. Cainii si-au invatat fara indoiala abilitatile intr-un grad inalt.

Este foarte posibil sa invatati toti cainii sa indeplineasca sarcini, inclusiv sa invete numele obiectelor. Dar gradul in care sunt dispusi si capabili sa invete si sa indeplineasca sarcina este foarte reglementat de rasa de caine si de nivelul de motivatie pe care il poseda fiecare caine.

Daca animalul dvs. de companie este un caine afgan sau un sfant Bernard, nu ar trebui sa va asteptati ca acesta sa fie interesat sa petreaca ore intregi sa va aduca jucarii. Daca, pe de alta parte, aveti un border collie sau un pudel, abilitatile lor pot fi limitate doar de imaginatia si dedicatia dvs. de a va juca cu ei.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply