49

Un studiu pe viata si pe moarte – III

Dintre cei 480 de pacienti care s-au calificat pentru studiu si au avut suficiente date disponibile, 67 – doar 14% – au prezentat semne ale ritmului cardiac. In medie, aceasta licarire a durat abia cateva secunde si niciunul dintre ei nu si-a recapatat viata.

Dintre cei care au experimentat un puls scurt, doar cinci au avut o bataie care se remarca la momentul respectiv de la patul lor. In rest, dovezile activitatii lor cardiace au trebuit sa astepte pana la o revizuire a datelor lor de electrocardiograma (ECG).

In 55 de cazuri, reluarile au urmat o perioada de lipsa de impuls masurata intre unul si doua minute. Cel mai indelungat dintre pacienti a trecut fara batai de inima – urmat de o scurta revenire la puls – a fost de 4 minute, 20 de secunde.

Concentrandu-ne pe cei 32 de pacienti care acceptasera sa fie donatori de organe, au existat doar doua reluari ale activitatii cardiace; una la 64 de secunde si alta la 151 de secunde.

Impreuna cu masurile de scadere a presiunii arteriale si detaliile activitatii electrice care trec peste inima, datele sustin puternic „regula de cinci minute” a stopului cardiac, cel putin pentru pacientii care se bazau pe sprijinul vietii. Pentru altii, ar putea fi necesare masuri mai implicate.

Prezicerea modului in care se desfasoara momentele noastre finale este vitala in situatiile in care sincronizarea conteaza.

Dar sa stii la ce sa te astepti ajuta si familia si prietenii sa rezolve indoielile persistente cu privire la deciziile medicale care sunt literalmente o chestiune de viata si moarte.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply