34

Succesul are un loc asa ca ia-l

Cheia unei retele eficiente este de a dezvalui mesageria constanta pe care o primesc grupurile marginalizate: ca trebuie sa se faca mai mici in setari profesionale sau ca este mai bine pentru ei sa ocupe mai putin spatiu. Nu pot numara de cate ori am stat la intalniri inconjurate de colegii mei albi, prea nerabdatori sa deschid gura si sa-mi vorbesc ideile – mai ales fara sa fiu solicitat sa fac acest lucru.

Cand se intampla asta, totusi, incerc sa-mi amintesc prima data cand am dat peste mine si am adresat unui superior pentru sfaturi – in acest caz, seful unei companii unde am internat vara. Dupa cateva saptamani in care m-am incurcat inconfortabil in sedintele de grupuri prea speriate pentru a-mi spune ideile cu voce tare, am gasit un cadru mai mic si mai casual pentru a lansa o idee pentru o serie pe care am avut-o sefului meu. S-a dovedit ca iubeste ideea mea si mi-a oferit propriul meu spatiu pentru a scrie in fiecare luna. Desi acum ceva vreme, aceasta anecdota imi aminteste ca nu veti obtine niciodata ceea ce doriti, chiar si profesional, decat daca va fotografiati.

Nu va spun sa mergeti si sa faceti retea. Stiu ca nu este atat de usor. Vorbitorul Keynote si autorul Debra Fine sugereaza stabilirea unui obiectiv concret, apoi descompunerea acestui obiectiv in sarcini mai mici si acordarea de termene pentru fiecare. Daca obiectivul tau este sa ceri cuiva sa fie un indrumator, de exemplu, subtas-urile tale ar putea fi sa-i ceri sfaturi cu privire la ceva anume, apoi sa primesti o cafea cu ei pentru a construi relatia si apoi fa-ti cererea.

„Adesea oamenii fac scuze pentru a nu face lucrurile pana nu ne acordam un termen sau o sarcina specifica”, spune Fine. „Deci, daca mergeti la un eveniment de retea sau doriti sa faceti o conexiune profesionala mai stransa cu cineva, stabiliti-va obiectivele. Spuneti-va: „Voi vorbi astazi cu trei persoane” sau „Voi vorbi cu seful meu despre aceasta promotie pana la sfarsitul saptamanii.” Vei fi surprins cat de eficient poate fi acest lucru. ”

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply