21

Retelele sunt cel care ne ajuta sa crestem

In calitate de copil al imigrantilor, am fost crescut sa fiu linistit – sa-mi tin capul in jos, sa muncesc din greu si sa fiu mereu modest cu privire la realizarile mele. Acestea sunt lectii care m-au blocat chiar pe masura ce am crescut si am intrat in forta de munca: uram retelele. Eram profund inconfortabil promovandu-ma. M-am aratat la ideea de a ma arunca, a-mi evidentia realizarile sau a face orice alte lucruri pe care trebuia sa le fac pentru a „merge mai departe”.

Acesta este motivul pentru care urasc sa fiu cel care sa spuna acest lucru, dar trebuie spus: chiar daca sunteti mai mult un mailer de scuze decat un hai sa facem pranzul, va trebui sa invatati sa faceti retea la un punct in cariera ta profesionala. Incercarea de a avansa in orice domeniu este destul de descurajanta si devine chiar mai complicat daca nu ai conexiunile potrivite.

Acestea fiind spuse, retelele pot fi mai dificile pentru unii oameni decat pentru altii. „Altii”, in acest caz, fiind oricine nu este un tip alb bogat, cisgender, heterosexual.

Exalta incredere

Cercetarile ilustreaza cat de multe grupuri marginalizate, inclusiv femei, oameni de culoare si persoane cu statut socioeconomic mai scazut pot avea probleme in reteaua in sensul traditional. Un studiu recent, de exemplu, a constatat ca persoanele din mediile superioare sunt mai dispuse sa isi exprime cu incredere opiniile, chiar si atunci cand nu au cunostinte exacte. Si aceasta incredere este adesea luata ca competenta.

Acest model, studiul gasit, se transforma intr-un ciclu de auto-perpetuare: persoanele cu statut superior sunt prea sigure, ceea ce le face mai bine echipate pentru a se vinde convingator, ceea ce le face mai susceptibile de a avansa pe scara socioeconomica.

Intre timp, oamenii din clasa muncitoare, care sunt mai predispusi sa imbratiseze smerenia, raman in urma. Modestia este mai rar un avantaj in setarile corporative, care tind sa rasplateasca incredere in go-getters. Daca v-ati ridicat sa credeti ca laudatul este dezastruos, se simte destul de incomod sa intri intr-o camera proiectand: „Ideile mele sunt grozave si ar trebui sa ma angajezi!”

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply