84

Dragă statule român, dragă proiectule european…

“Echilibru – o nouă abordare a vieții familiale cu cea profesională“. Cum vă sună sloganul ăsta? Prost, nu? Hai să fi fost “o nouă abordare a vieții de familie și a celei profesionale”  sau “a vieții familiale alături de cea profesională”, în fine, orice, dar să aibă sens cît de cît.  La cît de mult s-a cheltuit cu proiectul ăsta  – 8,7 mil. euro, ar fi meritat măcar un slogan corect, nu?

Statul român, prin al său Minister al Muncii, mi-a trimis ieri o scrisorică. Una din aia standard, “Dragă mămică, bla bla, limbaj de lemn, bla bla” în care îmi povestește despre echilibru și îmi explică ce e aia o femeie de carieră și ce e o mamă de succes (dacă nu știți, întrebați-mă, o să citez cu plăcere). Și cum pot eu să le îmbin pe amîndouă dacă vreau, citind pliantul (frumos, cartonat, colorat, ca doar e pe bani europeni) pe care mi l-au pus în plic.

Pliantul ăsta mă informează că o femeie e aptă să se întoarcă la muncă la 6 săptămîni după naștere. Și că dacă vreau să rămîn în concediu de maternitate, ar fi bine să iau în calcul cîteva aspecte, recte să mă gîndesc la implicațiile financiare (Îți poți permite să renunți la locul de muncă și la resursele financiare pe care acesta ți le oferă?); schimbarea stilului de viață (Este suficient actualul buget pentru satisfacerea obiceiurilor de dinainte de a naște?); viața personală(Ce fel de viață de familie vrei să ai? Cît de mult poți conta pe ajutorul celorlalți membri ai familiei și pe prieteni?); presiunile asupra susținătorului financiar(Cum va reacționa jumătatea ta în calitate de unic întreținător al familiei? Povara financiară va fi prea mare?) satisfacția unei cariere (Crezi că statutul de părinte cu normă întreagă este suficient? Cît de multă satisfacție crezi că vei primi, pe termen lung, de la unica ta carieră, aceea de mamă? Ce fel de copilărie vrei să asiguri copiilor tăi? Cum a fost propria ta copilărie?)

Păi să le răspund, zic.

Dragă statule român, dragă proiectule european,

În primul rînd scrisoarea voastră e tardivă. Presupun că ar fi mult mai eficient dacă ați trimite-o femeilor însărcinate, ca să aibă timp să reflecteze la ce scrieți voi acolo, nu celor care deja au optat pentru concediu de maternitate.

De cînd a sta cu copilul acasă un an sau doi echivalează cu unica ta carieră? Poate n-am înțeles eu cui vă adresați. Poate mamelor care au renunțat complet la carieră în favoarea copiilor. Atunci ați greșit andrisantul. De ce presupuneți că sînt și eu una dintre ele? Vă e teamă ca nu cumva să devin? Nu vă faceți probleme, sistemul din România n-o să-mi permită să fac asta și dacă aș vrea.

Dat fiind faptul multe din colegele și prietenele mele au pierdut cel puțin o sarcină, dați-mi voie să jubilez la gîndul că am putut duce sarcina la bun sfîrșit și am adus pe lume un copil sănătos și lăsați-mă să mă bucur de copilăria lui. În condițiile în care, ca PFA, jumătate din venitul meu merge către tine, statule român, îmi permit să pun cariera pe planul doi o vreme și să te las pe tine să cotizezi un pic.

A, și nu vă faceți mari griji pentru cariera mea. Uite, chiar luna viitoare mă duc la o conferință (pe care o plătesc eu, nu voi), în concediu de maternitate fiind, pentru că, nu-i așa?, trebuie să ne formăm continuu și nu pot lăsa oportunitățile să treacă pe lîngă mine.

Ce îmi oferiți voi? Care e echilibrul pe care îl propuneți? Eu la seriviciu și bebe la creșă sau cu o bonă? De aici aflu că și dacă aș vrea să-mi duc copilul la creșă, locurile sînt insuficiente, sînt 35 de copii pentru un loc la creșă. Știu că sîntem privilegiați în România cu doi ani de concediu de maternitate/paternitate și sînt absolut convinsă că minunea nu va mai dura mult. Dar mai știu și că banii ăia sînt praf în ochi pentru nevoile părintelui + copilul aferent și că ați prefera totuși să dau eu bani statului, nu invers, așa că mă încurajați subtil, prin mesaje emotionale, să fiu un exemplu pentru copilul meu, jonglînd cu familia și cariera. Da, o s-o fac, cînd va veni timpul. Pînă atunci, nu înțeleg cu ce m-ar ajuta pe mine, în Cluj, cele trei centre-pilot (“de excelență” ) de educație și îngrijire a copiilor pe care voi le-ați deschis în București și Brașov? Îngrijire la distanță?

Clipul de promovare a campaniei, pe care eu nu l-am văzut deloc pe la TV din motiv că nu prea mă uit, e jenant. Și sloganul la fel. Nu renunța la tine de dragul copiluluiÎntr-o zi va simți! Aș fi vrut să fie altcineva în locul Andrei, care cîștigă de zeci de ori mai mult decît media. Să fi fost o femeie cu cariera de vînzătoare, croitoreasă, nu știu, cineva cu minimum pe economie, care să zîmbească galeș la aparat, fericită că poate îmbina atît de minunat cariera și mămicia.

Să ne auzim și altă dată cu proiecte la fel de interesante și inutile.

P.S. Da, da, știu că sînt părinți care se întorc la serviciu pentru că îi presează angajatorul sau creditele, la fel cum știu și părinți care pot lucra de acasă, pentru că au șefi înțelegători.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply