30

Cum functioneaza un cuptor cu microunde

Cuptoarele cu microunde sunt in prezent o parte esentiala in majoritatea bucatariilor. In timpul verii, cuptoarele cu microunde se dovedesc utile, deoarece nu incalzesc bucataria asa tare cum o fac cuptoarele obisnuite. Din pacate, majoritatea oamenilor inca folosesc cuptorul cu microunde pentru a incalzi cafeaua, pentru a topi untul sau pentru a face popcorn. Asta e bine, dar un cuptor cu microunde poate face mult mai mult de atat!

Cum functioneaza cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde functioneaza atunci cand tensiunea inalta este convertita in valuri de energie electromagnetica. Aceste energie este setata in banda de frecvente a undelor radio, nu a razelor X. Atunci cand usa cuptorului cu microunde este deschisa sau cronometrul ajunge la zero, energia se opreste automat. Toate cuptoarele au, de asemenea, doua sisteme independente care asigura ca activitatea electrica se opreste imediat ce usa este deschisa.

Microundele fac ca moleculele de apa continute in alimente sa vibreze si sa se „invarta”, producand caldura. De aceea alimentele care au multa apa, cum ar fi fructele si legumele, se prepara mai repede.Metalul reflecta microundele, iar energia trece prin sticla, plastic si hartie.

De indata ce microundele sunt absorbite de alimente, sunt transformate in caldura- astfel incat energia acestora nu poate „contamina” alimentele.

Desi caldura se transfera direct in produsele alimentare, microundele nu incalzesc alimentele din interior. Mai multe alimente dense precum carnea sunt gatite in principal prin conducerea caldurii din straturile exterioare, care sunt incalzite de microunde. Unele cuptoare cu microunde au interiorul metalic.

Nu incerca niciodata sa repari propriul cuptor cu microunde. Este un aparat complex care include si un magnetron- un transformator de inalta tensiune, protectii termice si circuite complicate.

Cum sa folosesti in siguranta cuptorul cu microunde

Alimentele vor fi foarte calde atunci cand sunt scoase din cuptor, deci este indicat sa folosesti suporturile potrivite si sa fii atent. Daca mancarea este acoperita in timpul incalzirii, asigura-te ca lasi o mica portiune aerisita sau neacoperita, astfel incat aburul sa nu se acumuleze si sa te arda atunci cand se indeparteaza acoperirea.

Majoritatea cuptoarelor cu microunde au puncte fierbinti, iar daca mananci alimente direct din cuptor, cateva zone ar putea fi supraincalzite si ar arde. Pe de alta parte, pot exista si zone reci, unde mancarea nu se incalzeste suficient pentru a ucide bacteriile. Urmeaza instructiunile de amestecare si de rotire cu atentie.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply