77

Cele mai frumoase ilustratii cu animale

Taurul gînditor, inspirat de “Gînditorul” lui Rodin, îi aparține aceluiași Granyer și se află la celălalt capăt albulevardului, din 1978. Nu știu din ce motiv cele 10 sculpturi n-au mai fost 10, ci doar 2.

Crevetele (Gambrinus) e încă o sculptură de mari dimensiuni, îi aparține sculptorului barcelonez Javier Mariscal și e amuzant că de fapt nu e un crevete ci alt crustaceu, dar nu știu cum se cheamă în română (crayfish). Se găsește pe Passeig de Colom, care e un loc foarte fain de promenadă.

Mamutul. Se află în Parc de la Ciutadella (cel care dă fix în grădina zoo, apropo) și îi aparține lui Miquel Dalmau și dacă bine îmi amintesc, e în mărime naturală.

Broasca țestoasă se află pe cutia poștală a casei de l’Ardiaca, unde a funcționat mult timp colegiul avocaților. Intrarea, în stil modernist, e opera lui Lluís Domènech i Montaner, cunoscut pentru Palau de la Musica Catalana sau Hospital de Sant Pau. Pentru că e puțin neobișnuit să vezi o țestoasă pe cutia poștală, el a oferit și o posibilă explicație: justiția are viteza unei broaște țestoase.

Bufnița din l’Example. Mulțumită lui Dolors, prietena Emei, am aflat că bufnița a fost instalată la începutul anilor ’70 ca reclamă la o companie producătoare de firme luminoase. Firma nu mai există, dar bufnița a rămas. Trebuie să fi fost spectaculoasă luminată noaptea!

Bonus, liliecii. Peste tot, pe toate clădirile vechi, mai ales în cartierul gotic, mai mici, mai ascunși, dar sînt acolo. Și lupul, dacă socotim și sculptura cu Scufița Roșie, și or mai fi, le găsesc eu.

 

 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply