49

Autism – un termen larg pentru o gama larga de functii – III

Departe de o singura afectiune, autismul este un termen general pentru o gama larga de functii si comportamente rezultate din variatiile de conectivitate din creier.

Caracteristicile pot varia in severitate de la profund la subtil, afectand modul in care individul socializeaza, comunica si raspunde la stimulare.

La fel cum exista o gama diversa de trasaturi asociate cu ASD, nu exista nici o singura cauza, cu nimic de la influentele de mediu la schimbari genetice care joaca un rol important in formarea sa.

Aproximativ 20% dintre diagnostice par a fi legate de un fel de raspuns autoanticorp matern, facandu-l un factor major in dezvoltarea ASD.

„Putem imagina ca o femeie ar putea face un test de sange pentru acesti anticorpi inainte de a ramane insarcinata. Daca i-ar avea, ar sti ca ar avea un risc foarte mare de a avea un copil cu autism”, spune Van de Water.

„Daca nu, are sanse cu 43 la suta mai mici de a avea un copil cu autism, deoarece autismul MAR este exclus”.

Combinat cu alte studii recente care ofera baze solide pentru instrumente de diagnosticare ASD extrem de precise, ne-am putea astepta la un viitor in care parintii sa fie bine pregatiti pentru posibilitatea cresterii unui copil cu autism.

Bineinteles, decizia daca se continua incercarea pentru un copil ar urma sa apartina familiei implicate.

Cercetatorii analizeaza posibilitatea aplicarii cunostintelor despre autoanticorpii materni la prevenirea TSA, investigand procesul la animale.

„Vom folosi, de asemenea, aceste modele animale pentru a dezvolta strategii terapeutice pentru a bloca autoanticorpii materni de la fat”, spune Van de Water.

Intrebarea cu privire la modul de aplicare a cunostintelor in crestere despre dezvoltarea ASD va ramane fara indoiala una controversata .

In timp ce autismul vine cu partea sa echitabila de provocari intr-o lume puternic stimulata, complexa din punct de vedere social, notiunile de prevenire sau vindecare a spectrului sau de trasaturi pot veni in detrimentul acceptarii ca exista o valoare in neurodiversitate.

Cel putin, studii ca aceasta ar putea oferi viitoarelor parinti posibilitatea de a cerceta modalitati de a satisface nevoile copilului lor (in timp ce invata cateva mituri si conceptii gresite despre autism pe parcurs).

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply